Emtia ticarette maddi bir değeri olan tüm malları kapsar. Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre Arapça bir kelime olan emtianın kelime anlamı mal kelimesinin çoğuludur. Alışveriş sırasında satın alınabilen her türlü ürün bir emtia olarak kabul edilir. Tüm emtialar arasından sıyrılan ve daha fazla oranda adı geçen emtialar; altın, gümüş, platin gibi madenler; pamuk, buğday, mısır ve arpa gibi tarım ürünleri; kömür, petrol ve doğalgaz gibi enerji kaynaklarıdır. Bu makalede emtia nedir? Emtia nasıl alınır? sorularının yanıtlarına bakıyoruz.
Öncelikle emtia nedir? Ticareti yapılıp gelir elde edinilen ürünlere emtia denir. Emtia; ticarette önemli konumda olan altın, petrol, doğalgaz, değerli madenler, tarım mahsulleri gibi mal varlıkların tümüne verilen bir terimdir.
- Bir emtia, ticarette kullanılan ve aynı türden diğer mallarla değiştirilebilen temel bir maldır.
- Emtialar çoğunlukla diğer mal veya hizmetlerin üretiminde girdi olarak kullanılır.
- Yatırımcılar ve tüccarlar, doğrudan spot (nakit) piyasada veya vadeli işlemler ve opsiyonlar gibi türevler aracılığıyla emtia alıp satabilirler.
Ticareti yapılabilen emtialar genellikle dört temel gruba ayrılır: Enerji, metaller, hayvancılık ve tarım.
Yumuşak emtialar, çıkarılan veya madencilikten ziyade yetiştirilen temel tarım ürünlerine ilişkin vadeli işlem sözleşmeleridir. Yumuşak emtialar, dünyanın en eski ticareti yapılan ürünleri arasındadır ve borsada işlem görmeye devam etmektedir. Kahve, mısır, kakao, şeker, buğday, soya fasulyesi gibi ürünler bu gruplandırmada yer alır. Sert emtialar dünya çapında benzer jeolojik tortularda da bulunabilir, yumuşak emtialar büyümek için bölgesel iklim koşullarına bağlıdır.
Sert emtialar basit anlatımıyla çıkarılması gereken herhangi bir doğal kaynak olarak tanımlanır. Buna değerli metaller ve belirli enerji kaynakları dahildir. Altın, gümüş ve petrol en çok ticareti yapılan sert emtialar dan bazılarıdır.
Emtia fiyatları da nihai olarak arz ve talebe göre şekillenir. Örneğin, gelişen bir ekonomi, petrol ve diğer enerji ürünlerine olan talebin artmasına neden olabilir. Emtia arzı ve talebi, ekonomik şoklar, doğal afetler ve yatırımcı iştahı gibi birçok yönden etkilenebilir. Örneğin 2022 yılında Rusya-Ukrayna savaşı buğday, nikel, petrol gibi çeşitli emtiaların fiyatlarında önemli oynamalara neden olmuştur.
Emtia fiyatları sadece alıcıları ve satıcıları etkilemez; tüketicileri de etkiler. Örneğin, ham petrol fiyatındaki bir artış, benzin fiyatlarının yükselmesine neden olarak, mal taşıma maliyetini daha pahalı hale getirebilir.