Anadolu’daki yeni gelişen 15 genç üniversitenin, 12 kıdemli üniversite ile eşleştirildiği YÖK Anadolu Projesi kapsamında, Bayburt Üniversitesi ile Gazi Üniversitesi eşleştirildi.
Toplantı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirildi
YÖK Anadolu Projesi adıyla başlatılan ve Anadolu’daki yeni kurulan veya gelişmekte olan genç üniversitelerin, belirlenen bazı alanlarda gelişiminin diğer üniversitelerce desteklenmesi amacıyla başlatılan Anadolu Projesinin tanıtım toplantısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iştirakiyle gerçekleştirilen proje tanıtım toplantısına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, Yükseköğretim Kurulu Üyeleri, ilgili Bakanlar ve kurum başkanlarının yanı sıra projede yer alan üniversitelerin rektörleri, bölüm başkanları ve proje koordinatörleri katıldı.
Öğrenciler, eşleştirildikleri Gazi Üniversitesinden ders alabilecekler
2006 yılından sonra kurulan 15 genç üniversitenin, 2006 yılından önce kurulan ve araştırma alt yapısı bakımından daha gelişmiş 12 kıdemli üniversite ile eşleştirme yapıldığı projede Bayburt Üniversitesi “Genç Üniversite” olarak inşaat mühendisliği, beslenme ve diyetetik, matematik eğitimi, okul öncesi eğitim, İngiliz dili eğitim alanlarında Gazi Üniversitesiyle eşleştirildi. Böylece Bayburt Üniversitesi’nin bu alanlarında eğitim gören öğrencileri, eşleştirildikleri Gazi Üniversitesinden ders alabilecekler.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç'ın konuşması
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın tanıtım toplantısında yapmış olduğu konuşmanın tamamını okumak için aşağıdaki Devamını Oku düğmesine basınız.
Devamını Oku
YÖK Başkanı Saraç’ın ardından konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşması
YÖK Başkanı Saraç’ın ardından konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, 2020-2021 akademik yılının açılışında müjdesini verdiği YÖK Anadolu Projesi’nin hayata geçirilmiş olmasından büyük memnuniyet duyduğunu belirtti.
YÖK başta olmak üzere, projenin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür eden Erdoğan, geçtiğimiz 18 yılda altyapıya ve insan kaynağına yaptıkları yatırımlar sayesinde Türk yükseköğretim sisteminin bugün gerçekten ileri bir seviyede bulunduğunu söyledi.
Yeni kurulan üniversitelerin desteklenmesine özel önem veriyoruz
Bu tür listelerde kısa sürede çok daha fazla sayıda yeni üniversiteyi göreceklerine inandığını belirten Erdoğan, “Üniversite gençlerinin, çağın en ileri bilgisiyle donanması bizler ve geleceğimiz için önemlidir. Bu amaçla yükseköğretim için belirlenen akademik ve idari kadrolarda yeni kurulan üniversitelerin desteklenmesine özel önem veriyoruz.” dedi.
YÖK Anadolu Projesi’nin 2006’dan sonra kurulan üniversiteler arasından seçilen 15’inin, geleneği oluşmuş ve marka haline gelmiş kıdemli 12 üniversitenin insan kaynağı ve altyapısından yararlanmasını hedeflediğini belirten Erdoğan şunları söyledi:
“15 genç üniversitemizin proje kapsamına alınan 63 bölümündeki öğrenciler, bazı dersleri bu 12 üniversitenin kıdemli hocalarından alacaklar. Buradaki amaç eğitimdeki kaliteyi artırmak ve mezun niteliğini yükseltmektir. Aynı şekilde buralardaki genç akademisyenlerin de kıdemli üniversitelerin araştırma altyapılarından, kütüphane imkanlarından yararlanabilmelerini, ortak yayın ve projeler yürütebilmelerini sağlayacağız. Gelişmeye açık bir proje olarak tasarlanan YÖK Anadolu Projesi’nin 1’inci safhasında elde edilen tecrübeler ışığında 2006’dan sonra kurulan diğer üniversiteleri de bu kapsama dahil edeceğiz. Burada öne çıkan husus projenin tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak köklü üniversitelerdeki kıdemli öğretim üyelerince yürütülmesidir.”
Bu vesileyle YÖK’ün uygulamaya koyacağı bir başka önemli projenin de müjdesini veren Erdoğan, şöyle devam etti:
“Bu proje, YÖK Akademik Kariyer Liyakat Projesi’dir. Bu projenin amacı, doktoralı insan kaynaklarının yükseköğretim sistemimizde daha şeffaf ve liyakat odaklı bir şekilde istihdamına imkan sağlamaktır. Türk veya yabancı uyruklu doktorasını başarıyla tamamlamış tüm akademisyen adaylarımız ile stratejik hedefleri doğrultusunda öğretim üyesi arayan üniversitelerimiz bu platformda bir araya gelecektir. Hazırlıkları tamamlanan bu projeyi önümüzdeki haftadan itibaren uygulamaya geçiriyoruz. Esasen bu YÖK Anadolu Projesi’ni de destekleyen bir proje olacaktır. Bu projenin de üniversitelerimizde ve akademisyenlerimize hayırlı olmasını diliyorum.”
Amacımız gençlerimizin farklı akademi kültürlerle tanışmaları
Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyanın önde gelen üniversitelerinin saygın hocalarının, uzaktan eğitim yoluyla Türkiye’de ders verebilmelerine imkan sağlayacak çalışmanın amacını da şu sözlerle anlattı:
“Amacımız gençlerimizin kendi ülkelerindeyken bile uluslararası veya uluslararası bir bütünleşmeye adım atmaları, farklı akademi kültürlerle tanışmalarıdır. YÖK Anadolu Projesi’ne gönüllü olarak katkı sunacak tüm hocalarımıza şahsım ve milletim adına şimdiden teşekkür ediyorum. Ülkemizin gelişmesine, kalkınmasına, büyümesine yaptıkları katkılar sebebiyle hocasından öğrencisine kadar üniversite camiamızın tüm mensuplarına şükranlarımı sunuyorum.”
Açılış konuşmalarının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve YÖK Başkanı Yekta Saraç’ın katılımlarıyla, proje kapsamındaki “Genç” ve “Kıdemli” Üniversitelerin Rektörleri ile iki grup halinde toplu fotoğraf çekimleri gerçekleştirildi.